Značaj vitamina za pse?

01/10/2023
od strane Vera FurtulaVitamini su organska jedinjenja koja su neophodna za život. Većina vitamina se nalazi u hrani, a vitamini za pse su im neophodni za rast i celokupno zdravlje:


 • Vitamin A
 • Vitamini B (biotin, folat, niacin, pantotenska kiselina, riboflavin, tiamin, vitamin B-6 i vitamin B-12)
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Vitamin E
 • Vitamin K


Najbolji način da odaberete vitamine za svog psa je razgovor sa veterinarom o tome šta je vašem psu potrebno. Ako su vašem psu potrebni vitamini, bilo da nadopunjujete njegovu domaću ishranu ili zbog zdravstvenog stanja ili nedostatka, onda treba da budete sigurni da vaš pas dobija odgovarajući dodatak vitamina.

Vitamini za ljude često imaju različitu koncentraciju vitamina od vitamina koji su posebno napravljeni za pse, a mogu čak i da sadrže aditive koji su štetni za pse. To znači da treba da se držite dodatka vitamina specijalno napravljenog za pse i uvek treba da proverite nalepnicu da biste bili sigurni da vitamin sadrži odgovarajuću količinu vitamina koja je potrebna vašem psu.


Hranjenje kvalitetnom hranom za pse je najbolji način da osigurate svom psu sve potrebne vitamine, ali ako imate bilo kakvih pitanja o vitaminskim dodacima, obavezno razgovarajte sa veterinarom. Odluku o tome kad, kako i koji vitamin treba dati psu prepustite svom veterinaru.


Vitamini B za pse pripadaju grupi važnih vitamina za vaše ljubimce i igraju značajnu ulogu kada je u pitanju zdravlje i normalan razvoj psa. B kompleks vitamina sadrži:


 • tiamin ili vitamin B1 pomaže u regulaciji metabolizma i ugljenih hidrata i poboljšava rad nervnog sistema.
 • riboflavin ili vitamin B2 podstiče rast, metabolizam i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. 
 • niacin ili vitamin B3 ima blagotvoran uticaj na nervni sistem pasa, kontroliše nivo holesterola i uključen je u ostale enzimske procese.
 • vitamin B6 je odgovoran za stvaranje glukoze, funkciju crvenih krvnih zrnaca i nervnog sistema, regulaciju hormona i imuni sistem.
 • folna kiselina ili vitamin B9 pomaže u jačanju imunološkog sistema, uključen je u sintezu DNK, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i metabolizam proteina i
 • cijankobalamin ili vitamin B12 doprinosi normalnom rastu i razvoju ćelija, povećava nivo energije i poboljšava apetit.


Vitamin C za pse je važan antioksidans i jedan je od najvažnijih vitamina za pse. Vitamin C pomaže:


 • jačanju imuniteta, 
 • neophodan je u borbi protiv virusnih infekcija,
 • sprečava stvaranje kamenja u mokraćnoj bešici, 
 • blagotvorno deluje na zdravlje kože, 
 • utiče na nivo šećera u krvi, što je važno za pse koji imaju dijebetes.


Vitamin D za pse omogućava da se u telu vašeg psa stvori ravnoteža minerala poput fosfora i kalcijuma za pse koji su značajni za zdrav rast kostiju i zuba. Bez njega, vaš pas ne bi bio u stanju da se pravilno razvija ili da ima zdrave mišiće i kosti.  Svi znaju da je sunce izvor vitamina D, ali vitamin D se nalazi i u prehrambenim proizvodima, kao što su: mlečni proizvodi govedina, riblje ulje, žumance itd. Psi nisu u stanju da proizvode vitamin D izlaganjem kože suncu. Zbog toga su ograničeni na prehrambene proizvode koji sadrže vitamin D, što čini zdravu i uravnoteženu ishranu još važnijom. Mnoga hrana za pse na tržištu je obogaćena osnovnim vitaminima i hranljivim sastojcima. 


Kada je u pitanju vitamin D vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da budu oprezni prilikom dopunjavanja ishrane svog psa vitaminom D. Velike količine mogu biti toksične. Previše vitamina D može dovesti do neravnoteže kalcijuma u organizmu vašeg psa. To može dovesti do problema sa srcem, jetrom i bubrezima. Toksičnost vitamina D je prilično retka, ali ako ste zabrinuti da vaš pas možda uzima previše ovog vitamina, trebalo bi da potražite veterinarsku pomoć.


Vitamin E je neophodan vitamin koji deluje kao antioksidant u telu. Pored toga, vitamin E je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, podstiče apsorciju masti, sprečava upalne procese, poboljšava stanje kože i daje dlaci sjaj. Ako se vaš pas suočava sa depresijom, letargijom, slabošću i pospanošću, moguće je da se radi o nedostatku vitamina E. Ako vaš pas nema dovoljno vitamina E u svojoj ishrani, može doći do oštećenja ćelija, problema sa mišićima i problema sa srcem, jetrom i nervnim sistemom. Upotreba vitamina E može da pomogne vašem psu, ali prvo treba da stupite u kontakt sa veterinarom. Važno je konsultovati se sa veterinarom o tome koliko vitamina E može da koristi vašem psu i koju dozu vitamina E pas treba da unosi u organizam.


Vitamin K za pse je odgovoran za zgrušavanje krvi i za zdravlje nervnog sistema psa. Ovaj vitamin se proizvodi u telu psa, a može se naći i u ribi,  žumancima, kupusu. Čest otrov koji psi mogu naći i pojesti je otrov za glodare ili štakore. Ako sumnjate da je vaš pas pojeo otrov za glodare ili štakore, zamolite svog veterinara da pregleda psa odmah. Preparati vitamina K se koriste kao protivotrov kod trovanja otrovima za štakore ili glodare i vrlo često spašavaju život naših ljubimaca.

Veterinar će u slučaju trovanja psa započeti terapiju vitaminom K davanjem injekcije vitamina K. 


Vitamin A je jedan od važnih dodataka psima za zdravu dlaku i kožu zbog svojih regenerišućih svojstava. Ako vaš pas pati od seboreje ili suve kože, potreban je dodatni vitamin A u njegovoj ishrani. Vitamin A se može pronaći u: žumancetu, ribljem ulju, tamno narandžastom i tamno zelenom povrću, pilećoj ili goveđoj jetri. Pored vitamina, minerali poput bakra i cinka imaju veoma važnu ulogu u kvalitetu dlake kod psa. Omega masne kiseline takođe imaju brojna pozitivna dejstva na dlaku psa. 


Vitamini za štence

Štencima treba više vitamina nego zrelim ili starijim psima. Pošto su u fazi rasta, vitamini za pse neophodni su u svakoj živoj ćeliji u telu šteneta. Koliko vitamina štene dobija, određuje da li će postati snažan i zdrav pas. Vitamini koji su potrebni vašem štenetu su oni koji utiču na zdrav rast njegovog tela. To uključuje zdrave mišiće i kosti, a takođe je neophodno jačati imuni sistem psa, posebno kada je mlad. Kada se štene rodi, ono se oslanja na majčino mleko koje sadrži vitamine koji jačaju njegov imuni sistem. Nakon što ga odvoje od majke, štene će morati dobijati ove vitamine iz hrane koju jede. Ako niste sigurni da li vaši štenci dobijaju prave vitamine za pse, vreme je da se upoznate koji su vitamini najbolji za štenad:


 • Vitamin D je neophodan za balansiranje fosfora i kalcijuma u telu. Ovo će pomoći vašem štenetu da razvije zdrave kosti i zube. Vitamin D takođe igra veliku ulogu u razvoju telesnih mišića. 
 • Vitamin A je rastvorljiv u mastima koji pomaže kod nekoliko telesnih funkcija. Štencima je potreban vitamin za razvoj zdravih očiju i dobrog vida. Ovaj vitamin takođe pomaže u ćelijskoj funkciji, imunoj funkciji i opštem rastu. To znači da je štencima potreban vitamin A i pre i posle rođenja.
 • Vitamin C sadrži antioksidante koji eliminišu slobodne radikale u telu koji uzrokuju starenje ili bolest. Vašem štenetu je potreban vitamin C i za jačanje njegovog imunog sistema. 
 • Vitamin B postoji kao grupa vitamina koji su korisni štencima. Vitamini iz ove grupe uključuju riboflavin, biotin, folnu kiselinu, tiamin, pantotensku kiselinu, niacin, vitamin B6 i vitamin B12. B vitamini za pse nose najviše funkcija.
 • Vitamin E za štenad je takođe antioksidans. Pomaže u sprečavanju oksidativnih oštećenja u ćelijama tkiva, pomaže funkciji ćelija, stvaranju mišića i utiče na zdravlje očiju. Ako želite da vaše štene u budućnosti nema nikakvih reproduktivnih problema, dajte im vitamin E.
 • Vitamin K pomaže da se rane kod psa brže zacele. Vitamin je neophodan za stvaranje krvnih ugrušaka na ranama. Krvni ugrušci sprečavaju da vaš kućni ljubimac ima infekcije. .
 • Holin je vitamin koji se nalazi u ćelijskoj membrani. Baš kao omega 3 i holin pomaže u održavanju zdravog mozga vašeg psa.


Vitamini veoma bitan element zdravlja kod pasa.

Ishrana kvalitetnom hranom za pse je najbolji način da osigurate svom psu sve potrebne vitamine, ali ako imate bilo kakvih pitanja o vitaminskim dodacima, obavezno razgovarajte sa veterinarom. Odluku o tome kad, kako i koji vitamin treba dati psu prepustite svom veterinaru.


Vaš FFF tim.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju