Toksični pojačivači ukusa u hrani za kućne ljubimce

01/10/2023
od strane Vera Furtula

Dobro izbalansirana hrana je osnova prevencije bolesti kod pasa, a dobro poznavanje sastojaka koji ulaze u sastav hrane za naše ljubimce je prvi i najvažniji korak u odabiru kvalitetne hrane.

Pored karcinogenih supstanci koje se neminovno stvaraju pri visokim temperaturama u toku proizvodnje hrane za ljubimce, proizvođači često dodaju razne sintetičke aditive kako bi poboljšali ukus, boju, miris, teksturu i osigurali dug rok trajanja hrane.

Veliko otkriće u nauci bilo je kada su istraživači otkrili peto čulo ukusa ili UMAMI, pored dobro poznatog slatkog, slanog, kiselog i gorkog ukusa.

Reč umami je pozajmljena iz Japanskog jezika i znači prijatan ukus.

Nauka je otkrila postojanje receptora na jeziku za L-glutamat i 5’nukleotide  koji su izvor umami ukusa u hrani  kako kod ljudi, tako i kod pasa i mačaka.

Sam L glutamat nema ukusa, ali ukoliko se nađe u prisustvu drugih aromatičnih materija višestruko povećava njihov intenzitet i dužinu trajanja stimulusa.

Napredak genetičkog inženjerstva doveo je do toga da se Mononatrijum Glutamat(MSG) i 5’ nukleotidi mogu veoma lako  sintetisati u ogromnim količinama.

To otkriće dočekano je na velika vrata u industriji hrane, pružajući mogućnost da se nekvalitetna hrana pretvori u veoma ukusnu i prihvatljivu dodavanjem velikih količina mononatrijum glutamata.

Zbog zabrinjavajuće visoke koncentracije u mnogim proizvodima lekari već dugo upozoravaju na razvijanje zavisnosti od hrane koja sadrži MSG, koja dugoročno dovodi i do ozbiljnih zdravstvenih tegoba kao što su epilepsija, sindrom hroničnog umora, bronhijalna astma, hipo/hipertireoidizam, dijabetes, pa čak i razne vrste malignih oboljenja.

Na deklaraciji je označen pod brojem E621, i najviše se nalazi u supama iz kesice, vegeti, soja sosu, paštetama, viršlama, kobasicama, čipsu, kečapu…

Ipak, malo je poznato da se mononatrijum glutamat(MSG) dodaje i u hranu za kućne ljubimce!

Za neprimetno dodavanje ovog sastojka odgovorna je dosta fleksibilnija regulativa kada je u pitanju oznaka sastojaka u hrani za pse i mačke, tako da se on može naći u hrani pod pseudonimom:

  • PRIRODNA AROMA
  • HIDROLIZOVANI PROTEIN
  • SUŠENI KVASAC
  • HIDROLIZOVANI KVASAC
  • NATRIJUM KAZEINAT
  • HIDROLIZOVANI SOJIN PROTEIN

Što se tiče ukusa, zavisnosti od nezdrave hrane,i sklonosti ka odredjenim bolestima, mi i naši najbolji prijatelji delimo istu fiziologiju, pa samim tim svi negativni efekti na koje nas upozoravaju lekari važe i za naše ljubimce.

Veterinari se danas sreću sa epidemijskim razmerama bolesti koje ranije nisu ni bile poznate u patologiji pasa i mačaka, kao što su razne vrste kancera, dijabetes, epilepsija, bronhijalna astma, problemi sa štitnom žlezdom.

Takve bolesti se javljaju naprasno bez jasno uočljive etiologije, imaju buran tok i zahtevaju dugotrajnu terapiju skupim lekovima koji takođe nose veoma velik rizik zbog neželjenih efekata.

Zbog činjenice da visokoprocesuirana hrana sa velikim koncentracijama mononatrijum glutamata svakodnevno pravi malu štetu organizmu, simtomi su veoma pritajeni i “period inkubacije” može biti veoma dug.

Takođe, zbog genetske predisponiranosti određenih rasa ka razlčitim oboljenjima ista toksična hrana će kod svake jedinke izazvati drugačije simptome!

Mnoge druge toksične supstance koje se mogu naći u hrani (pesticidi, herbicidi, mikotoksini, teški metali, rezidue dezinficijensa), patogeni i bihejvioralni poremećaji svojim preplitanjem otežavaju naučnicima, veterinarima, i vlasnicima da prepoznaju udeo toksina iz hrane u nastanku bolesti.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, postepeni prelazak na prirodnu hranu, bez aditiva i pojačivača ukusa sa sastojcima proverenog porekla i kvaliteta, koja u najkraćem roku stiže od naše kuhinje do vašeg psa eliminiše nepotrebne faktore rizika i samim tim šanse za razvoj bolesti su mnogo manje!

Treba naglasiti da u pojedinim slučajevima prelazak na prirodnu hranu može biti praćen izvesnim otporom, a tome može biti razlog što je pas jednostavno razvio zavisnost od intenzivnog stimulusa koje pojačivači veštački izazivaju.

U tom slučaju budite strpljivi sa Vašim ljubimcem, jer svi vrlo dobro znamo koliko je teško odvikavanje od brze hrane i gaziranih pića!

 


 

Autor: Mihajlo Krudulj – student Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, smer higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla – novi član našeg FFF tima.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju