Zašto je sveža hrana za pse i mačke najbolja?

03/03/2023
od strane Rajko Novakovic

Osnovne prednosti sveže hrane za pse i mačke

Sveža hrana za pse i mačke zvuči kao nov koncept, ali zapravo jedina novina je komercijalna dostupnost. Ovo je ilustrovano činjenicom da je FOOD FOR FRIENDS prva kompanija koja je ponudila sveže kuvanu hranu za pse i mačke direktno vlasnicima  u Jugoistočnoj Evropi.


Šta je sveža hrana za pse i mačke?

Evo kako to jednostavno definišemo. Prvo, to je hrana od svežih i prirodnih sastojaka, termički obrađenih na niskim temperaturama. Drugo, čuva se u frižideru i zamrzivaču, a ne u ormaru i na sobnoj temperature ( što je moguće samo usled korišćenja konzervansa). Treće, hrana je najprirodnija za organizam psa i mačke, a s obzirom da je obogaćena mineralima i vitaminima – i najkompletnija. 


Istorija sveže hrane za pse i mačke

Istorijski gledano, bilo je teško doći do sveže hrane. Globalni brendovi hrane za mačke nemaju interes, jer im to nije lako i jeftino. Veterinari bi ga preporučili samo ako su morali:

  • Kada su ljubimci imali specifične nutritivne potrebe koje nisu zadovoljene drugim oblicima ishrane,
  • Kada vlasnici zabrinuti zbog sastojaka i transparentnosti sastojaka, ili
  • Kada je ljubimcu bila potrebna visoko svarljiva ili ukusna ishrana.


Jedini način koji je preostao, bilo je kuvanje kod kuće. Ali sada, sve to menjamo. Prirodna, sveža i kompletna hrana za pse i mačke, termički obrađena na niskim temperaturama, obogaćena mineralima i vitaminima I isporučena pravo na vaša vrata.

Apsorbcija nutrijenata

Studija svarljivosti, u kojoj merite šta ulazi u životinju, a šta izlazi kroz feces, da biste otprilike videli koliko je apsorbovano. Istraživanja sugerišu da su sveže hrane veoma svarljive, što znači da se veći deo hrane apsorbuje. Razlozi za to su višestruki. Prvo, mnoge sveže dijete sadrže malo vlakana, a jedna vrsta vlakana (poznata kao nerastvorljiva vlakna) nije svarljiva i prolazi kroz sistem mačke. Međutim, čak i ako se uzme u obzir razlika u vlaknima, proteini i masti u svežoj ishrani su obično svarljiviji nego u visoko procesuiranim hranama. Ovo je zato što su sirovine koje se koriste u većini granula i konzervi inherentno manje svarljivi izvori proteina. Nasuprot tome, sirovine i sastojci kojima se obično hrane ljudi, a koje se koriste u PLATE OF LOVE®️ formulacijama, veoma su svarljivi. Kao rezultat svega ovoga, neto efekat je da vlasnici ljubimaca koji prelaze na svežu hranu često primećuju smanjenje količine proizvedene stolice jer se veći deo ishrane apsorbuje.

Uticaj sveže hrane na mikrobiom

Na sastav bakterija u crevima, zajednički poznat kao mikrobiom, utiče ishrana, a pojavljuju se dokazi da sveža ishrana može stvoriti razlike u mikrobiomu u poređenju sa drugim tipovima ishrane, posebno granulama. I ishrana u zrnu i konzervi sadrži vrlo malo bakterija zbog načina na koji se kuvaju i obrađuju, dok kuvana sveža dijeta ima smanjenje štetnih patogena (provereno testiranjem) dok zadržava potencijalno korisne bakterije koje se nalaze u hrani. Pošto su creva kritična za apsorpciju hrane, kao i za regulaciju celokupnog imunog sistema, sveža ishrana bi mogla da ima važan uticaj u ovoj oblasti, i to aktivno proučavaju veterinari nutricionisti širom sveta.

Uticaj sveže hrane na aktivnost i gojaznost

Sveža ishrana, zbog svog prirodno visokog sadržaja vode, takođe može uticati na nivo aktivnosti mačaka i održavanje optimalne telesne mase. PLATE OF LOVE®️ obroci se pojedinačno formiraju uz pomoć naučnog algoritma; ovo omogućava uklanjanje nagađanja oko toga koliko treba hraniti ljubimca. Da se razumemo - tradicionalno pakovanje je zbunjujuće, a istraživanje je pokazalo da je nedosledno od kompanije do kompanije, i od hrane do hrane. Nije ni čudo što je gojaznost danas takav problem. Ljubimci koji imaju višak kilograma su skloni brojnim zdravstvenim problemima, od dijabetesa do problema sa zglobovima. Niža koncentracija kalorija sveže hrane za pse i mačke u poređenju sa granulama takođe omogućava vašem ljubimcu da pojede veću količinu hrane.

Uticaj sveže hrane za pse i mačke na alergije i gastrointestinalne probleme

Naučnici uvek traže objektivne podatke kada procenjuju ishranu, ali dokazi tokom godina sugerišu da su poboljšanja kože i dlake, smanjenje alergijskih simptoma i gastrointestinalnih problema povezani sa prelaskom na svežu i prirodnu ishranu. Za ovo svakako postoje naučna objašnjenja, kao što su povećane količine manje inflamatornih masnih kiselina; bolja apsorpcija hranljivih materija; i izmenjena crevna flora…


Uticaj sveže hrane na životni vek 

U jednom radu, psi hranjeni svežom hranom živeli su u proseku 13,1 godinu, dok su oni koji su hranjeni komercijalnom visoko procesuiranom hranom dostigli prosečno 10,4 godine. To su dodatne dve i po godine koje biste vi i vaš ljubimac mogli da provedete zajedno! Dakle, da, ono čime hranite svog psa može imati pozitivan uticaj na to koliko dugo oni žive.

Boje, konzervansi, aditivi, pojačivači ukusa, fileri i sintetičke materije u mnogim komercijalnim hranama za pse na kraju utiču na njihovo zdravlje i životni vek. Ljudi bi mogli da žive samo na čipsu i pivu, ali ne dugo ili dobro - ista stvar je i sa životinjama na komercijalnoj ishrani - pre ili kasnije, to ih sustigne.

Zaključak

Ostajemo posvećeni unapređenju naučnog razumevanja prednosti sveže ishrane, a u međuvremenu smo još više posvećeni formulisanju najbolje dostupne hrane za pse i mačke. Da biste svom ljubimcu pružili zdrav i srećan život, počnite od onoga što je osnova kvalitetnog života - ishrana. Nadamo se da ćete biti deo pokreta za svežu i prirodnu hranu za pse i mačke.


Uz promo kod "FFFRIENDS" - Iskoristi vaučer u vrednosti od 500 rsd na našoj online prodavnici, i obraduj svog ljubimca. 


Vaš FFF tim. ❤


Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju