Sveža hrana za pse: 5 benefita zasnovanih na nauci!

01/10/2023
od strane Vera Furtula

Ponekad kada nešto promenite, ne primetite veliku promenu odmah. Često su upravo te promene najznačajnije i dugotrajne. Kada hranite svog psa svežom hranom, promene ne moraju uvek biti  dramatično vidljive, ali nauka je jasna – s vremenom se koristi sveže ishrane povećavaju  i čine vašeg psa zdravijim, donoseći Vam i više zajedničkih godina. Zamislite to kao plan vitalnosti – svakodnevno radite na njemu a rezultati se slažu tokom života vašeg psa.

Evo nekoliko benefita sveže hrane za pse, potvrđenih od strane nauke.

Zdravi zglobovi

Prethodno upakovani obroci olakšavaju upravljanje telesnom masom. Održavanje vašeg psa na odgovarajućoj težini može pomoći u sprečavanju bolesti, uključujući artritis. Studije pokazuju da čak i malo smanjenje telesne težine može ublažiti ovo bolno stanje.

Na primer, naše recepture sa razlogom sadrže zdrave omega-3 masne kiseline: za njih je dokazano da smanjuju upale i olakšavaju simptome artritisa. Pošto je naša hrana sveža, to znači da vaš pas zaista dobija sve ove beneficije jer ne postoji termička obrada na ekstremno visokim temperaturama. S druge strane, kada pakovanje granula ostane otvoreno duže vreme, masti koje se sadrže mogu postati užegle. Ovo ih ne čini samo neefikasnim, već ih može učiniti opasnima – užegle masti doprinose upali.

Jače i zdravije srce

Sveži proteini ljudskog kvaliteta nisu samo ukusni za ljubimca – oni pozitivno utiču na njegovo zdravo srce. Naše sveže obroke zdrave hrane za pse (umesto „hrane u prahu“ u granulama), pažljivo obrađujemo na niskim temperaturama. Na taj način, hrana zadržava važne hranljive materije, uključujući amino-sulfonsku kiselinu. Istraživanja su pokazala da ovo jedinjenje može pomoći u sprečavanju srčanih tegoba poput dilatirane kardiomiopatije (proširenog srca).

Ojačan imunitet

Jednostavno uklanjanje visoko procesuiranih granula iz ishrane može pomoći u eupala i vašem psu poboljšati imunitet. Ali celovita, sveža hrana za pse pruža Vašem ljubimcu još veću odbranu od infekcija i bolesti.

Nedavna istraživanja pokazuju da omega-3 dugolančane masne kiseline koje pružaju sjaj dlaci vašeg psa i zdravlju mozga, takođe mogu pojačati imunološku funkciju. Pokazalo se da fitonutrijenti koji se nalaze u sveže kuvanom povrću (poput šargarepe i batata u našoj hrani) poboljšavaju funkciju imunološkog sistema kod pasa.

Bolje raspoloženje

Kao i kod ljudi, tip ishrane može znatno da utiče na raspoloženje Vašeg ljubimca. Istraživanja su pokazala da je prava, prirodna hrana svarljivija od procesuiranih ostataka i pruža hranljive materije koje mogu uticati na hormone povezane sa raspoloženjem, poput serotonina,  a to Vašeg ljubimca čini srećnijim.

Borba protiv raka i duži život

Oksidativni stres (neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidanata koji mogu dovesti do oštećenja tkiva) i hronična upala užasni su tandem, koji idu ruku pod ruku. Tamo gde odu, mogu doći bolesti poput raka. Dijetetski antioksidansi – poput onih koji se nalaze u svežem povrću u našoj hrani – naučno dokazano su moćni saveznici u odbrani od raka, za ljude i za pse.

Mnogi suplementi za pse u sebi imaju upravo ove sastojke, kako bi nadomestili nedostatke u ishrani izazvane granulama.

Težina koju smo već pomenuli, i ovde igra ulogu. Više masnoće znači više upala – držanje psa mršavijim smanjuje šanse za rak.

Sveža hrana za pse: zaključak

Sveža hrana za pse je nezamenljiva ako vam je zdravlje vašeg ljubimca na prvom mestu.

Pored svega navedenog, zdrava, sveža hrana poput obroka koje pripremamo u Food For Friends, ima i sledeće benefite:

  • Sjajnija dlaka
  • Više energije
  • Bolji vid
  • Bolja stolica
  • Manje poseta veterinaru
  • Smanjeni simptomi alergija

Veterinarski stručnjaci i dalje istražuju brojne prednosti prirodnih obroka koji se sastoje od mesa, povrća i voća. Jedno je sigurno – baš kao i kod ljudi, ne postoji prečica do zdravlja. Da bi vaš ljubimac živeo najbolji i najzdraviji život, potrebno je da njegova ishrana zauzima posebno mesto na listi prioriteta.

Istražite naše Plate of Love obroke i uverite se šta sve sveža hrana može da učini za vašeg ljubimca!

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju