Smanjen apetit i nedostatak apetita kod pasa

01/10/2023
od strane Vera Furtula

Nekada, jedan od znakova da nešto nije u redu sa Vašim ljubimcem jeste kada se pojavi gubitak ili nedostatak apetita, ali to se dešava češće nego što mislite. Iako je često povezan sa zdravstvenim stanjima kao što su problemi sa varenjem, bubrezima ili mnogi drugi, gubitak apetita takođe može biti uzrokovan problemima u ponašanju, stresom ili čak promenom okruženja.

1. Zdravlje – Sve od parazita, preko bolesti bubrega pa do kancera, može izazvati gubitak apetita.

2. Hirurgija – Operacija je teška za ljubimca. Tipično, plan lečenja uključuje lekove, uputstva i ishranu nakon operacije. Možda će trebati nekoliko dana da se apetit povrati, tokom kojih je veoma bitan siguran plan ishrane.

3. Lekovi – Neki lekovi, uključujući opioide, mogu izazvati stomačne tegobe i dijareju.

4. Starenje – Mnoge starije životinje u nekom trenutku izgube dotadašnji apetit. Na primer, normalno je da ostareli pas više ne bude gladan na početku dana.

5. Stres – Bilo koji oblik stresa može izazvati nedostatak apetita. Promena okruženja može dovesti do poremećaja i gubitka apetita. Glasni ili nepoznati zvuci kao što su grmljavina, građevinska buka ili vatromet, takođe su stresni za životinje.

6. Stomatološki problemi – Periodontalna bolest je vrlo česta kod kućnih ljubimaca i loše oralno zdravlje je jedan od razloga zbog kojih mogu prestati da jedu. Upaljene desni i apscesi zuba su veoma bolni. Neki ljubimci su neverovatno stoični, tako da možda nije očigledno da je nelagodnost u zubima razlog njihove nevoljnosti da jedu.

7. Promena u ishrani – Ljubimci nekada mogu biti neskloni isprobavanju nove hrane. Dakle, ako menjate ishranu svoje životinje, polako uvodite novu hranu u njegove redovne obroke i postepeno dodajte malo više svaki dan.

8. Depresija – Smrt člana porodice, bilo dvonogog ili četvoronožnog, može izazvati depresiju kod ljubimca, a nedostatak apetita je uobičajen kada je životinja depresivna.

9. Odvajanje od vlasnika – Problemi sa ponašanjem, kao što je anksioznost od odvajanja, mogu da ometaju apetit životinje.

SAVETI

U zavisnosti od uzroka, postoje brojni načini za ohrabrivanjem za jelom. Obavezno se treba konsultovati sa stručnjacima, jer možda postoje određene namirnice ili suplementi koje ne ljubimac ne sme konzumirati.

  • Toperi – Razbijte nekoliko prirodnih poslastica i pospite ih u hranu. Druge ideje za vrhunske proizvode uključuju ulje iz konzerve lososa ili sardine, kašičicu jogurta ili malo sira. Nekoliko komada nemasnog mesa, kao što je piletina ili govedina, takođe može pomoći da se stimuliše njegov apetit.
  • Post – Preskočite obrok i vidite da li je Vaš ljubimac gladniji nakon odredjenog perioda.
  • Ručno hranjenje – Rukom im dajte male komade kuvane piletine ili mlevene govedine.
  • Promene životne sredine – Pokušajte da nahranite ljubimca obrokom u drugoj prostoriji ili koristite tanjir u odnosu na činiju.
  • Biljna terapija – odlična biljka koja pomaže kod mučnine je đumbir, ali postoje mnoge druge koje mogu pomoći da se životinja navede da jede.
  • Zagrejana hrana – zagrevanje hrane može pomoći povećanju apetita.

Ako odrasli ljubimac odbija samo par obroka, verovatno nema mnogo razloga za zabrinutost. Međutim, ako prođu dva ili tri dana, a on i dalje ne jede kako treba, zakažite pregled kod veterinara što je pre moguće. Štene koje ne jede može signalizirati hitnu medicinsku pomoć – odmah pozovite veterinara.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju