Periodontalna bolest kod pasa

01/10/2023
od strane Vera Furtula

Čisti i zdravi zubi su veoma važni za celokupno zdravlje Vašeg ljubimca, a hronične promene u usnoj duplji mogu, sem bola i povremenog odbijanja hrane, dovesti i do promena na vitalnim organima.

 

Sa prvim problemima vezanim za zube vlasnici se susreću kada štenci menjaju mlečne zube što se kao fiziološka pojava javlja između 4. i 8. meseca života.

 

Često se u toku ispadanja mlečnih zuba javlja nepotrebno jak otok desni, koji može biti veoma bolan za psa. Jak otok i ispadanje mlečnih zuba dovode do eksudacije tečnosti iz krvnih sudova desni, a to je veoma dobra podloga za razvoj bakterija. Prenamnožene bakterije produkuju isparljive komponente neprijatnog mirisa, pa se loš zadah ili halitoza takođe može javiti u ovom periodu.

 

U tom periodu svaka stvar koja se nađe u blizini psa pod velikim je rizikom da bude izgrižena i uništena, pa je veoma bitno psu obezbediti prirodne i zdrave žvakalice.

 

Zlatno pravilo pri izboru zdravih žvakalica je da imaju što manji broj sastojaka, a posebno izbegavati one koje su tretirane opasnim hemikalijama za izbeljivanje kao što je „RAWHIDE“.

 

Mi u našem FFF® timu smo uvereni u moć jednog kvalitetnog sastojka i jednostavnih metoda obrade hrane koje garantuju bezbednost a čuvaju nutritivnu vrednost. To su pre svega sušenje i brzo smrzavanje.

 

Kao dodatna pomoć štencima sa izraženim otokom desni preporučuju se ohlađene ili zamrznute žvakalice, zbog vazokonstriktivnog i blagog analgetskog dejstva. Odlična kućna alternativa bila bi ohlađena ili zamrznuta šargarepa ili banana, jer nema rizika od frakture zuba za razliku od ostalih zamrznutih proizvoda. Pored toga one obezbeđuju dodatnu količinu provitamina A (beta karoten) koji je u toku perioda intenzvnog rasta veoma bitan.

Ukoliko i pored gore navedenih preventivnih mera, Vaš ljubimac i dalje ima problema potrebno je potražiti pomoć veterinara!

Nasuprot ovog veoma burnog i lako uočljivog problema nešto kasnije veoma česta je periodontalna bolest, koja je po karakteru veoma pritajena.

 

Periodontalna bolest je najčešća infektivna bolest odraslih pasa. To je progresivna, ciklična inflamatorna bolest potpornih struktura zuba (gingiva, cementum, periodontalni ligament i alveolarna kost) koja zauzima veliki deo u ukupnoj patologiji usne duplje pasa. Najčešći je uzrok preranog gubitka zuba, i pogađa neverovatnih 87 procenata pasa starijih od 3 godine!

 

Genetska predisponiranost postoji kod određenih rasa kao što su maltezer terijer i šnaucer.

 

Etiologija bolesti sastoji se od 4 osnovne faze:

 

  • Formiranje plaka (supragingivalni biofilm)
  • Proliferacija subgingivalnog plaka (rast bakterija supragingivalnog plaka dovodi do anaerobne sredine što pretvara normalnu mikrofloru ispod sulkusa u patološku)
  • Produkcija toksina od strane bakterija u subgingivalnom plaku koji razaraju potporne strukture
  • Gubitak zuba

Veoma je važno znati da od 3. do 4. faze može da protekne dugo vremena, ali da toksini produkovani u toku 3. faze ulaze u krvotok i prave oštećenja na vitalnim organima (srcu, plućima, jetri, bubrezima)!

 

Ukoliko je neki od tih organa već zahvaćen izvesnim promenama periodontalna bolest se na njemu može ispoljiti, pre nego što promene u ustima postanu vidljive!

 

Zbog toga je veoma važno sprečiti prve dve faze!

 

Stvaranje plaka rezultat je prevelike akumulacije hranljivih materija na površini zuba. Iako nam je logično da hranjenje pasa granulama dovodi do mehaničnog odvajanja plaka nastalog između dva obroka, stvar je često potpuno suprotna. To je zbog činjenice da većina granula u sastavu ima veliki procenat ugljenohidratnih sastojaka bogatih skrobom, a pri visokim temperaturama obrade istih stvaraju se lepljive materije.

 

Posledica toga je hranljiva podloga za bakterije na površini zuba, a ubrzo nakon toga i formiran plak. Lako se to shvati kada se setimo kakav je nama osećaj u ustima posle kesice čipsa, smokija, grisina!

 

Rutinsko skidanje kamenca kod veterinara svakako je veoma važno, ali pošto je tokom te procedure neophodna anestezija koju stariji pacijenti teško podnose i zbog toga što se u periodu između dve intervecije velika količina toksina apsorbuje u krvotok potrebno je što pre krenuti sa preventivnim merama.

 

 

Preventivne mere koje su se pokazale kao najefikasnije su:

 

  1. Navikavanje ljubimca na svakodnevno pranje zuba psima prilagođenom pastom za zube (ne sme da sadrži KSILITOL koji je toksičan za pse, i nalazi se u većini humanih pasti ).
  2. Prirodna, zdrava, pravilno termički obrađena hrana.
  3. Žvakalice bez aditiva i toksičnih hemikalija.
  4. Suplementi na bazi alge Ascophyllum nodosus.
  5. Preventivno skidanje kamenca ISKLJUČIVO KOD VETERINARA, ponude koje nude grumernice deluju humanije jer nema upotrebe anestetika, ali su neefikasne i rizične!

 

Iako je imperativ početi sa preventivnim merama što ranije, zapamtimo da nikad nije kasno da pokušamo neku od gore navedenih aktivnosti, i posmatramo kako naš ljubimac uživa sve beneFFFite istih. Kako kod sastava obroka, tako i kod načina održavanja dentalne higijene, svaki pas je jedinka za sebe.

 

Ukoliko imate neku zanimljivu ideju održavanja dentalne higijene u kojoj uživate i Vi i Vaš ljubimac, slobodno nam pišite!

 

Autor: Mihajlo Krudulj – student Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, smer higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla – novi član našeg FFF tima.

 

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju