OSETLJIV STOMAK KOD PASA

01/10/2023
od strane Vera Furtula

Želimo da iskoristimo priliku da razgovaramo o ovoj popularnoj temi i nadamo se da ćemo odgovoriti na neka od često postavljanih pitanja.

 

ZAŠTO SE OVO DEŠAVA?

Psi su počeli da razvijaju osetljiv stomak / netoleranciju iz različitih razloga kao što su:

 

 • Faktori životne sredine – dugotrajni stres / anksioznost
 • Genetski faktori – Inbreeding ispoljavanje recesivnih alela.
 • Izloženost hemikalijama – tretman protiv buva ili crva, lekovi kao što su NSAID (nesteroidni antiinflamatorni lekovi)
 • Druga medicinska stanja – pankreatitis, hipo/hipertireoza, problemi se bubrezima itd.

 

Sve ovo može uticati na mikrobiom creva što može dovesti poremecaja aktivnosti crevnih resica i epitela i smanjene resorpcije tokom vremena. Kao rezultat toga, delimično svarene čestice hrane probijaju zidove creva i ulaze u limfni sistem, što dovodi do imunološkog odgovora. Ovo može učiniti pse osetljivim na različite namirnice dok pate od ovog stanja, iako to nije jedini uzrok. Zbog navedenih uzrocnih faktora i poremecene funkcije creva, kod velikog broja pasa se stvara imunološki odgovor, odnosno alergija na sastav hrane i/ili produkte varenja i metabolizma gradivnih materija.

 

KAKO PRIMETITI?

Ako vaš pas ima osetljiv stomak, obično će pokazati trenutne simptome kao što su dijareja, povraćanje, nadimanje i gasovi, kao i grčeve u stomaku kada konzumiraju hranu koja im ne odgovara. Neki simptomi mogu potrajati neko vreme, kao što su suva koža praćena perutanjem, nakupljanje veće količine cerumena, povećano opadanje dlake, svrab i suzne mrlje. Ako primetite da se nešto od ovoga dešava, najbolje je da svog psa odvedete veterinaru, koji onda može da izvrši razne preglede kako bi pokušao da utvrdi osnovni uzrok.

LEK JE JEDNOSTAVAN KAO I UZROK

Jednom kada se potvrdi da pas ima osetljiv stomak, mora se postaviti plan za regulisanje njegove osetljivosti, što će u većini slučajeva uključivati eliminacionu dijetu praćenu specifičnom ishranom kao što su:

 

 • Recepture bez žitarica – Ovo je čest izbor jer se čini da je mnogo pasa osetljivo na žitarice, tako da bi ovo mogla biti prva opcija.
 • Hipoalergene formule — Ovo su recepture koje se sastoje od drugih izvora proteina ili hidrolizovanih proteina, koje telo neće otkriti i najmanje je verovatno da će izazvati osetljivost/netoleranciju/alergiju.
 • GI recepture – Obično su formulisane tako da uključuju visoko bioraspoložive proteine i probiotike za podršku radu creva, obično imaju više kalorija, tako da možete davati manje porcije. Ovo je za podršku njihovom gastrointestinalnom traktu.

 

#PLATE OF LOVE?

FOOD FOR FRIENDS formuliše individualnu ishranu, sa optimizovanim sastojcima, i uključujući suplemente i lekove kako bi ishrana bila potpuna, uravnotežena i pravilna.

Ishrana sa jednim izvorom proteina, bez žitarica, filera i drugih aditiva su odlična opcija za podršku psima sa osetljivim stomakom, jednostavno zato što ne sadrže većinu sastojaka na koje psi mogu biti osetljivi. .

Sveža, prirodna hrana za pse pomaže da se ubrza varenje, omogućavajući enzimima da efikasno razgrađuju hranljive materije i time potpomažu optimalno varenje.

Bitno je držati se jedne vrste životinjskih proteina u isto vreme, jer ovo omogućava da isključite proteine na koje su vaši psi osetljivi. Moonoproteinska ishrana  je veoma važna kada se organizam bori sa osetljivošću. Takođe, što je izvor proteina „noviji“ u ishrani, manja je verovatnoća da će pas biti osetljiv na njega.

Naravno, kada se menja ishrana, uvek je preporučljivo obezbediti „prelazni“ period:

 

 • Dani 1-3: ¾ stare hrane + ¼ nova hrane.
 • Dani 4-6: ½ stare hrane + ½ nove hrane.
 • Dani 7-9: ¼ stare hrane + ¾ nove hrane.
 • Dan 10: 100% nova hrana.

 

NOVA DIJETA – NOVA PITANJA?

Tranzicioni, „prelazni“ period je veoma bitan kako bi se smanjio rizik da nova hrana izazove stomačne tegobe, posebno ako prelazite sa suve ishrane na svežu hranu. Psi možda nisu navikli na hranu koja ima tako visoku bioraspoloživost, i iako se neki mogu vrlo lako prilagoditi na „direktnu zamenu“, uvek je preporučljivo da je uvedete postepeno.

 

I kao stručnjaci i kao vlasnici pasa, znamo da je dobar osećaj kada vidite promenu u osetljivom stomaku svojih pasa, kao i poboljšanje njihovog opšteg blagostanja.

 

Vaš FFF tim.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju