BRIGA O STARIJIM LJUBIMCIMA

01/10/2023
od strane Vera Furtula

Tokom života vašeg ljubimca, njegove potrebe će se menjati. Kao štene, vašem malom klupku energije biće potrebno mnogo stimulacije da bi se zabavljao i puno hrane da bi raslo. Kako vaš pas bude stariji, manje će ga interesovati da juri veverice u parku, i više će razmišljati o ukusnom obroku koji im se servira. Moraćete da se prilagodite njima i da se uverite da dobijaju sve što im je potrebno u starijim godinama.

 

ISHRANA

Jedna od najkorisnijih elemenata jestu zdravi, veoma hranljivi i svarljivi obroci. Ishrana bogata antioksidansima pomaže u zaštiti od starenja ćelija, a zdrave omega kiseline će pomoći da zglobovi budu elastični.

 

AKTIVNOST

Vaš pas je verovatno dosta manje aktivan, ali i dalje mora da ima redovne i dosledne vežbe. Vežbanje će im omogućiti da održe svoju idealnu težinu dok se njihov metabolizam usporava i koristi njihovom ukupnom zdravlju. Budite strpljivi sa njima i pustite ih da vremenom izgrade izdržljivost. Namamite ih zdravim poslasticama sa malo masti i gledajte kako im se vraća želja za akcijom.

 

UDOBNOST

Artritis i problemi sa zglobovima su veoma česti kod starijih pasa, kao i problemi sa vidom i sluhom. Psi sa ovim problemima imaju koristi od udobnog, mekog kreveta na lako dostupnom mestu. Ako vaš pas spava na spratu, možda je vreme da razmislite o tome da ga pomerite dole kako bi izbegao penjanje uz stepenice svaki dan. Kako vaš pas stari, pomeranje posude za vodu i hranu bliže krevetu stvoriće udobnije okruženje za njega. Postavljanje tepiha oko njih takođe će im omogućiti da lakše hodaju, posebno ako su artritični. Ako pas gubi vid, pokušajte da ne pomerate svoj nameštaj jer ga to može zbuniti i izazvati ga da udari u stvari.

 

UGAĐANJE

Kako vaš pas stari, stari mu i krzno. Sa godinama će im dlaka postati lomljiva i bez sjaja. Obavezno redovno češljajte dlaku svog psa kako bi bila što mekša i kako biste izbegli zapetljavanje. Njihova koža takođe može postati suva ako se ne neguje pravilno, te možete koristiti neki šampon za pse za suvu kožu kako biste ublažili bilo kakvu iritaciju ili suvoću.

 

REDOVNI VETERINARSKI PREGLEDI

Kako ljubimac stari, njihov imuni sistem postaje slabiji – što znači da se mogu brže razboleti. Redovne provere kod vašeg veterinara su važne kako biste bili sigurni da je vaš pas što je moguće bolje, a ako nešto nije u redu, da biste bili sigurni da se to reši što je pre moguće.

 

RAZUMEVANJE

Vaš ljubimac neće biti tako energičan kao nekada i verovatno će provoditi dane ležeći u toplom uglu vašeg doma. Možda su sada i malo zaboravniji, što znači da ne mogu da se sete nekih pravila koja ste postavili. Budite strpljivi i pomozite im, pazite ih i mazite – oni su u srcu još uvek štenci.

 

 

Vaš FFF tim.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju