Bolesti bubrega kod pasa

01/10/2023
od strane Vera Furtula

Bolesti bubrega kod pasa su relativno česta pojava i mogu biti izazvani mnogim stanjima i uzrocima koji negativno utiču na bubrege i povezane organe.

Kod zdravog psa, bubrezi regulišu hidrataciju, uklanjaju toksine, i ispuštaju važne hormone koji proizvode crvena krvna zrnca. Ukoliko dođe do problema sa bubrezima, oni više ne mogu da izvršavaju ove funkcije na pravi način.

Iako bolesti bubrega mogu da deluju zabrinjavajuće, ne očajavajte ukoliko je vaš veterinar postavio ovu dijagnozu. U zavisnosti od okolnosti, postoji niz mera i tretmana koji možete da preduzmete kako bi vaš ljubimac živeo dug i srećan život.

Nastavite sa čitanjem i saznajte sve što je potrebno da znate o bolestima bubrega kod naših najboljih prijatelja.

Šta rade bubrezi vašeg psa?

Kao i kod nas, krv teče kroz bubrege vašeg psa svakog minuta. Bubrezi filtriraju otpadne proizvode koji se nalaze u krvi (globularna filtracija) od razgradnje hrane, starih ćelija, toksina, metaboličkih nusproizvoda i lekova. Oni takođe balansiraju minerale poput fosfora, kalijuma, natrijuma i kalcijuma.

Sve ovo ulazi u krv putem procesa varenja, a zatim bubrezi filtriraju krv i uklanjaju sav otpad u obliku urina. Oni takođe hvataju dobre supstance, poput proteina, i vraćaju ih u telo. Korišćenje određenih suplemenata, kombinovanih sa zdravom ishranom, može da potpomogne funkciju bubrega.

Funkcije bubrega

Bubrezi spadaju među najvažnije organe, zato što obavljaju sledeće funkcije.

 • Uklanjaju otpadni materijal iz krvotoka.
 • Pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
 • Regulišu nivoe određenih esencijalnih minerala kao što su kalcijum, fosfor, kalijum i natrijum.
 • Proizvode različite hormone.
 • Regulišu količinu vode u krvi i proizvodi urin.
 • Stimulišu formiranje crvenih krvnih zrnaca.
 • Pomažu u regulisanju nivoa vitamina D.

Kada su neke od ovih funkcija bubrega ugrožene, efekti su obično vidljivi kroz jasne simptome.

Šta uzrokuje bolesti bubrega kod pasa?

Da biste razumeli uzroke bolesti bubrega kod pasa, morate razumeti ulogu bubrega i šta je bolest bubrega kod pasa.

Hronična bolest bubrega (CKD) je progresivna bolest koja je uzrokovana strukturnim ili funkcionalnim poremećajima u jednom ili oba bubrega. Smanjenje funkcionalnih sposobnosti organa znači smanjenje globularne filtracije. Globularna filtracija je sposobnost bubrega da filtrira krv. Smanjenje sposobnosti filtriranja krvi dovodi do nagomilavanja otpada koji postaje toksičan, uzrokujući oštećenje i dalje opadanje.

Stopa progresije bubrežne bolesti kod pasa je izuzetno varijabilna, te na primer rana dijagnoza značajno može usporiti napredovanje bolesti, a uz ispravan tretman, obezbediće da kvalitet i dužina života vašeg psa ostanu nepromenjeni.

Najčešći uzroci bolesti bubrega kod pasa su:

 • Starost: degeneracija ćelija usled starenja je najčešći uzrok bubrežnih bolesti kod pasa.
 • Urođene bolesti: od abnormalnog razvoja do cisti i anomalija, postoje brojne urođene bolesti bubrega.
 • Rasa: određene rase, poput Samojeda, Dobermana i Koker španijela su sklonije bubrežnim oboljenjima nego druge.
 • Bakterijske infekcije: ukoliko vaš pas pije ili pliva kroz zagađenu vodu, može doći do upale bubrega.
 • Trovanje: ukoliko vaš pas slučajno konzumira supstance poput antifriza, ibuprofena ili acetminofena, može doći do bubrežnog trovanja.
 • Dugotrajno zapaljenje niskog stepena.
 • Povećan otpad u hrani.
 • Disbioza crevnog mikrobioma (pogrešna ishrana)

Kako znate da Vaš pas ima bolest bubrega?

Sada dolazimo do jednog od ključnih pitanja. Pre nego što vaš veterinar postavi dijagnozu, i sami možete da obratite pažnju i identifikujete neke uobičajene simptome bolesti bubrega.

U zavisnosti od stadijuma bolesti, možete primetiti razne simptome.

Ovde je bitno napraviti razliku između hronične akutne bolesti bubrega. Hronična bolest bubrega je progresivna i prisutna mesecima. Sa druge strane, akutna bolest bubrega se može preokrenuti i tretirati ukoliko se identifikuje na vreme i propiše ispravna terapija.

Ovo su rani znaci bubrežne bolesti kod pasa.

 1. Konzumiranje previše tečnosti i proizvodnja previše urina
 2. Generalna depresija
 3. Slabost i letargija izazvane niskom količinom kalijuma u krvi
 4. Povećana količina urina u bešici

Ostali simptomi koji mogu da označavaju uznapredovalu bolest ili su teži za identifikovati:

 • Značajan nedostatak apetita
 • Povraćanje
 • Dijareja
 • Gubitak težine
 • Krv u urinu
 • Nekoordinisano kretanje
 • Težak zadah iz usta
 • Suva usta sa čirevima
 • Proteinurija (visok protein u urinu)
 • Hipertenzija (visok krvni pritisak)
 • Hipoalbuminemija (nizak albumin u krvi)

Dijagnoza, tretman i kontrola bubrežnih bolesti kod pasa

Vaš veterinar će izvršiti dijagnostičke testove krvi i urina da identifikuje abnormalnosti. Drugi testovi i analize, biće potrebni da bi se utvrdio stadijum i uzrok bolesti, a zatim i napravio plan tretmana.

Težina simptoma će najčešće diktirati tretman. Terapija bolesti bubrega kod pasa najčešće uključuje infuziju, lekove, a nekada i hospitalizaciju. Agresivni tretmani uključuju dijalizu ili transplataciju bubrega. Suština terapije je uglavnom da redukuje količinu posla koju bubrezi moraju da izvrše, kao i da zameni supstance poput kalijuma i smanji akumulaciju otpada.

Odgovor na konzervativnu terapiju često ume da bude spor. Vašem psu će možda trebati nekoliko nedelja ili meseci da pokaže ozbiljan progres.

Vaš veterinar će gotovo sigurno preporučiti promene u ishrani i prelazak na zdravu hranu za pse, kako bi ste poboljšali kvalitet života svog ljubimca.

Zaključak

Bolesti bubrega kod pasa moguće je tretirati (a ponekad i u potpunosti izlečiti) ukoliko se identifikuju na vreme. To znači da treba da budete uključeni u razvoj vašeg ljubimca i aktivno pratite njegovo ponašanje i potencijalne simptome. Posebno obratite pažnju na ove stvari ukoliko vaš ljubimac pripada jednoj od rizičnih rasa za bubrežne bolesti kod pasa i ukoliko je u godinama.

Na kraju, važnost sveže, zdrave hrane kod sprečavanja pojave bubrežnih i mnogih drugih bolesti je kritična. Brojne studije su pokazale da regulisanje telesne težine pravom hranom ima značajne efekte na životni vek i kvalitet života naših ljubimaca. Budući da je ovo i dalje relativno mlado polje, očekujemo da će se u budućnosti tek pokazati koliko zdrava ishrana utiče na naše najbolje prijatelje.

Ukoliko mislite da je vreme da vaš pas pređe na svežu, zdravu hranu, posetite našu prodavnicu i istražite proizvode koje imamo na raspolaganju.

Videćete da svi naši obroci imaju jednu zajedničku stvar: zdrave i prirodne sastojke koji u velikoj meri doprinose zdravlju naših i vaših ljubimaca!

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju