50 načina da budete odgovoran vlasnik psa!

03/08/2023
od strane Rajko Novakovic

Da li ste odgovoran vlasnik psa?

Posedovanje psa je radost, privilegija i odgovornost. Ako razmišljate da dovedete psa u svoj život, ozbiljno razmislite o posvećenosti koja podrazumeva odgovornost vlasnika.

 

Pripremite se da budete odgovoran vlasnik psa

1. Prepoznajte posvećenost

Pre nego što odlučite da je pas pravi za vas, pošteno procenite: da li ste spremni za finansijsku, emocionalnu i vremensku posvećenost psus?

 

2. Procenite svoj životni stil

Razmislite o vrsti psa koja će najbolje odgovarati vašem životnom stilu. Procenite sve aspekte života vaše porodice - hobije, aktivnosti, ličnosti - pre nego što odaberete rasu.

 

3. Napravite listu

Na osnovu vaše procene, koje kvalitete želite od psa? Uzmite u obzir veličinu, nivo energije, potrebe za negovanjem, sposobnost treniranja i temperament. Ako iznajmljujete stan, da li postoje ograničenja u pogledu visine, težine ili rase? Odgovorite na ova pitanja sada, jer kada jednom dovedete psa kući, može biti srceparajuće shvatiti da ste napravili pogrešan izbor.

 

4. Izaberite rasu

Kada napravite svoju listu idealnih karakteristika, uradite neko istraživanje da biste saznali koje rase odgovaraju tom profilu.

 

5. Uzmite u obzir usvajanje psa

Usvajanjem psa iz azila ili organizacije za spašavanje pasa pružate dom napuštenom psu i spašavate život. Mnogi usvojeni psi su već naučili osnovne naredbe i navike, što olakšava prilagođavanje novom domu i smanjuje stres. Takođe, s obzirom da postoji veliki broj različitih rasa i mešanaca, to vam daje veće šanse da pronađete psa koji najbolje odgovara vašem životnom stilu i osobnosti.

 

6. Tražite preporuke za odgovorne odgajivače

Imate veće šanse za uspeh ako nabavite svog psa od odgovornog, etičnog odgajivača.

 

7. Postavljajte pitanja

Kada pronađete odgajivača koji vam odgovara, zamolite da posetite odgajivačnicu i pogledate pse u prostorijama odgajivača. Nemojte se plašiti da postavljate pitanja o rasi i praksi odgajivača.

 

8. Razmotrite starijeg psa

Štenci nisu za svakoga. Nekada stariji pas više odgovara vašem načinu života.

 

9. Očekujte pitanja

Odgovorni odgajivač ili spasilačka organizacija će vam postaviti opsežna pitanja o uslovima koje možete ponuditi psu.


Spremite se da dovedete svog novog psa kući

10. Kupite neophodne stvari...i igračke.

Kupite hranu, poslastice, ogrlicu i povodac, igračke, pribor za negu i druge stvari koje će vam trebati unapred kako bi prelazak vašeg psa ili šteneta u vaš dom bio nesmetan.

 

11. Napravite raspored

Vi i članovi vaše porodice treba da odlučite ko će biti odgovoran za hranu, vodu, šetnje, vežbanje, čišćenje i doterivanje. Postavite raspored zadataka da biste sve podsetili na njihove odgovornosti.

 

12. Zaštitite svoju kuću od psa

Pripremite svoj dom pre nego što stigne vaš novi pas. Premestite lomljive ili "osetljive" stvari na višu poziciju. Učinite električne kablove nedostupnim radoznalim šapama i njuškama. Blokirajte bilo koji deo kuće koji je zabranjen. Blokirajte pristup svim kućnim ili baštenskim biljkama koje su toksične za pse.

 

13. Osigurajte dvorište

Uverite se da je dvorište bezbedno ograđeno ili da imate trčanje za svog psa. Ako to nije moguće, imajte na umu da će vaše štene morati da bude na povodcu na otvorenom.

 

14. Osigurajte mesto za odmor

Napravite udoban prostor i krevet za psa - u koji će vaš pas otići kada mu je potreban odmor ili privatnost.

 

15. Izaberite veterinara

Izaberite veterinara unapred, tako da ćete biti spremni za posetu ubrzo nakon što vaš pas dođe kući. Dajte svom veterinaru kopije zdravstvenih kartona psa i odredite raspored vakcinacije i pregleda.

 

Dovedite svog psa kući

16. Pustite psa da se prilagodi

Često će se psi osećati nesigurno i uplašeno promenama u svom novom okruženju i mogu biti nostalgični. Pokažite im njihov prostor i gde da nađu hranu i vodu. Zatim ih ostavite na miru da istraže svoje novo okruženje.


17. Upoznajte psa sa okolinom

Uvodite svog psa u svoje domaćinstvo polako. Mnogi parovi ruku koji ih maze odjednom mogu biti zastrašujući. Kasnije predstavite komšije, redovne posetioce i druge članove porodice.

 

18. Upoznajte druge kućne ljubimce

Porodične kućne ljubimce takođe treba pravilno upoznati sa vašim novim psom. Ne očekujte da će se odmah slagati; dajte im vremena da se prilagode jedno drugom.

 

19. Postavite kućni red

Naučite svog psa od početka šta je prikladno ponašanje, a šta nije. Ako je danas nešto „u redu“, vaše štene će zauvek misliti da je u redu. Uverite se da je svaki član porodice svestan pravila koja ste postavili. Doslednost je ključna za odgovornog vlasnika psa.

 

Vodite računa o zdravlju psa 

20. Zakažite i poštujte redovne preglede

 

21. Hranite ga zdravom ishranom

Istražite i konsultujte se sa stručnjacima i veterinarima oko hrane koja je najbolja za vašeg psa. Održavajte ishranu doslednom. Uvek obezbedite dovoljno sveže, čiste vode.

 

22. Vežbanje

Vodite psa u šetnju, igrajte igrice, trčite po dvorištu, bacajte loptu - bilo šta da stimuliše njihov um i telo.

 

23. Vakcinacija

Uverite se da se pas redovno vakciniše i pratite evidenciju.

 

24. Vodite računa o preventivi

Pitajte stručnjake, istražujte i konsultujte se sa svojim veterinarom, i prikupite savete za prevenciju.


25. Zaštite psa od buva i krpelja

Čuvajte svog psa, njegovu posteljinu i svoj dom od parazita.

 

26. Upoznajte navike svog psa

Upoznaćete se sa navikama ishrane, hidratacije, spavanja i vršenja nužde vašeg psa. Sve veće varijacije u ovim navikama mogu ukazivati na bolest.

 

27. Kupajte svog psa

Koliko često treba da ih kupate zavisi od njihove rase i okoline. Ako vam je ovaj zadatak previše težak, odvedite ih kod groomera.

 

28. Negujte svog psaa

Nekim rasama sa kratkom dlakom potrebno je samo brzo četkanje svake nedelje, dok je nekim rasama sa duže dlakom potrebno svakodnevno četkanje.

 

29. Dentalna higijena

Da biste sprečili karijes i bolesti desni, redovno čistite zube vašeg psa. Takođe možete da im date tvrde prirodne poslastice, kosti, gumene igračke ili zubne žvake kako biste ih održali čistima.

 

30. Održavajte svog psa u formi

Hranite ga kompletnom i izbalansiranom ishranom i dajte im dosta vežbi.

 

31. Upoznajte zdravstvene rizike rase

Trebali biste biti svesni uobičajenih zdravstvenih problema, kako ih sprečiti i kako prepoznati njihov početak.

 

32. Budite oprezni prema promenljivim potrebama

Kako vaš pas stari, njegove potrebe će se promeniti. Možda će im biti potrebna drugačija ishrana, trebati više sna i manje aktivnosti. Trebalo bi da učinite sve što možete da ih razmazite u njihovim poslednjim godinama.

 

Čuvajte svog psa

 

33. Čipovanje i identifikacija

Čipovanje i registracija kućnih ljubimaca predstavlja zakonsku obavezu svakog vlasnika u Republici Srbiji. Osim toga, ovaj postupak predstavlja odraz odgovornog vlasništva kojim smanjujete vreme traženja izgubljenog psa i patnju ljubimca usled razdvojenosti od vlasnika.

 

34. Putujte bezbedno

Čuvajte svog psa bezbednim u kolima koristeći kaveze, graničnike ili pojaseve.

 

35. Pripremite se za hitne slučajeve

Napravite komplet za hitne slučajeve sa čistom vodom, hranom i opremom za prvu pomoć.

 

Budite prijatelj vašeg psa


36. Igra

Svaki dan odvojite vreme za periode igre. Zabavno je, pruža momenat za energiju vašeg ljubimca i jača vezu između vas.

 

37. Šetnja

Vaš pas će uživati u istraživanju i imaće koristi od vežbe.

 

38. Razgovarajte sa svojim psom

Vaš pseći saputnik možda neće razumeti sve vaše reči, ali će uživati u zvuku vašeg glasa. Takođe možete koristiti različite nivoe glasa da pohvalite ili ispravite ponašanje vašeg psa.

 

39. Uvek imajte poslastice za pse

Vaš pas će uvek ceniti poslasticu, koja takođe služi kao odlična pomoć za obuku.

 

40. Menjajte igračke

Zabavljajte svog psa rotirajući njegove igračke. Sklonite „stare“ igračke iz vida na mesec ili dva, a zatim ih ponovo vratite.

 

41. Planirajte aktivnosti i putovanja sa svojim psom

Uključite svog psa u porodične aktivnosti.  Odvedite ih u park, na plažu ili na posebne aktivnosti. Ako putujete na događaj, unapred proverite smeštaj koji prihvata pse. Ako letite, raspitajte se o smeštaju za vašeg psa kada napravite rezervaciju.

 

42. Mazite i masirajte psa

Nedavne studije su pokazale da masaža može biti korisna za zdravlje i ponašanje vašeg psa.

 

43. Olakšajte anksioznost prilikom odvajanja

Pomozite svom psu da se navikne da bude sam. Ostavite ih svaki dan uz minimalno vreme odvajanja. Kada dođete kući, mirno ih pozdravite. Ovo će ih naučiti da vaš odlazak nije nešto o čemu treba da brine.

 

Trenirajte svog psa

 

44. Učite i obučite svog psa

Obuka vašeg psa olakšava vam život, ispunjava njegovu želju da vam ugodi i jača vašu vezu.

 

45. Socijalizujte svog psa

Redovno izlažite svog psa različitim ljudima i dešavanjima. Odvedite ih u park, u prodavnicu kućnih ljubimaca, u šetnju gradom. Pohvalite ih što se mirno ponašaju u blizini stranaca i drugih pasa.

 

46. Pohvalite svog psa

Pohvalite ga kada se pridržava komandi i dobro se ponaša. Korišćenje pozitivnog, a ne negativnog, pohvale će pomoći vašem psu da uživa u obuci.

 

47. Nadgledajte igru sa decom

Deca i psi mogu biti odlični prijatelji, ali im je potreban nadzor kada se igraju zajedno, bez obzira na to koliko prijateljski može biti vaš pseći saputnik.

 

48. Dajte svom psu zaduženje

Naučite ih da donesu papir ili nose namirnice. Dajući svom psu osećaj svrhe i postignuća povećava se njegovo blagostanje.

 

Budite pasji ambasador

 

49. Dajte dobar primer

Kao vlasnik psa, odgovorni ste ne samo za dobrobit svog psa, već i za status pasa svuda. Posedovanje ljubaznog, čistog, dobro vaspitanog psa pozitivno se odražava i na okolinu.

 

50. Pomozite psima u okolini

Trudite se da, u meri u kojoj možete, pomažete pse na direktan ili indirektan način. 


Uz promo kod "FFFRIENDS" - Iskoristi vaučer u vrednosti od 500 rsd na našoj online prodavnici, i obraduj svog ljubimca. 


Vaš FFF tim. ❤


Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju